Keurmerken Veilig daten; Zin en onzin van keurmerken en logo's op datingsites

Keurmerken en veilig daten op een datingsite begint in eerste instantie bij de gebruiker zelf. Daar kan een keurmerk of logo op datingsites weinig tot niets aan veranderen. Uiteraard kunnen datingsites wel de benodigde maatregelen treffen, maar blijf altijd je gezond verstand gebruiken. Er zijn verschillende keurmerken te onderscheiden. Er zijn keurmerken die aangeven aan welke (algemene) voorwaarden een site moet voldoen en er zijn keurmerken die aangeven dat de betreffende site alles er aan doet om de consument tegen internetcriminaliteit te beschermen. Er zijn veel verschillende keurmerken, waardoor consumenten soms door de bomen het bos niet meer zien. We zullen hier verschillende keurmerken behandelen om het een en ander te verduidelijken.


SSL Verbindingen (HTTPS protocollen)


SSL HTTPS logo


Het HTTPS protocol is erop gericht dat persoonlijke gegevens veilig zijn, hierbij valt te denken aan adresgegevens, e-mail verkeer maar ook betalingsverkeer. Indien een datingsite (of welke andere website dan ook) informatie opslaat, verwerkt of verstuurd is het wel zo veilig om dit via een HTTPS protocol te doen, dit herken je aan het slotje in je browser. De SSL-verbinding versleutelt hierbij het HTTP-verkeer, waardoor het verkeer onder het HTTPS protocol valt. Als de data onderschept wordt, valt het niet uit te lezen zonder het encryptie-algoritme te kraken. Hierdoor zijn je persoonlijke gegevens beveiligd tegen hackers en andere eventuele kwaadwillende, die via het web verzonden informatie niet kunnen meelezen. Dit in tegenstelling tot normaal HTTP-verkeer. Dit wordt namelijk als onversleutelde tekst over de verbinding verstuurd, waardoor gemakkelijk uit te lezen valt als het onderschept wordt. Let op bij een website waar u gegevens invoert of deze over een SSL verbinding en een geldig certificaat beschikt. Dit doet u door op het slotje te klikken, tevens krijgt u meteen te zien of het SSL certificaat bij betreffen domein behoort.


Keurmerk Veilig daten


Keurmerk veilig daten


Het keurmerk veilig daten is opgericht door negen datingsites in samenwerking met de consumentenbond. Voordat deze sites in aanmerking kunnen komen voor een degelijk keurmerk dienen zij een certificeringstraject te doorlopen bij Thuiswinkel Waarborg. Vanaf het moment dat dit keurmerk actief is geworden (januari 2014) zijn er (nog) geen nieuwe leden bijgekomen en bestaat het keurmerk op dit moment nog uit zeven datingsites, (er zijn er inmiddels twee datingsites uitgestapt die niet meer achter dit keurmerk konden staan) die tevens betrokken waren bij de oprichting hiervan.

Voordat het keurmerk veilig daten wordt gegeven wordt er gelet op de klantvriendelijkheid van de (algemene) voorwaarden, de bereikbaarheid van de site bij klachten of problemen en het beleid ten aanzien van oplichters en de maatregelen die daar tegen genomen worden, bijvoorbeeld verwijdering van deze profielen. Verder wordt er gekeken of de tarieven voor lidmaatschap en automatische verlengingen van je membership etc helder worden weergegeven op de datingsite.

Het keurmerk bevestigt dat deze zaken in orde zijn, echter elke zichzelf respecterende (dating) site voldoet ook aan deze voorwaarden, waardoor de toegevoegde waarde van dit keurmerk laag is. Het onderscheidt tussen de datingsites met het keurmerk en zonder het keurmerk heeft vooral te maken met het (dure) certificeringstraject van het Thuiswinkel Waarborg en de kosten die gemoeid gaan met het Keurmerk veilig daten.


Thuiswinkel Waarborg (betaalde datingsites)


Keurmerk thuiswinkel waarborg


Het Thuiswinkel Waarborg keurmerk kent negen aangesloten betaalde datingsites. Dit komt mede doordat zij de certificering doen voor het keurmerk veilig daten. Immers om in aanmerking te komen voor het keurmerk veilig daten dien je tevens aangesloten te zijn bij het Thuiswinkel Waarborg. Het grootste voordeel van Thuiswinkel Waarborg is dat je als wanneer je een abonnement afsluit of een betaling voor een product doet op een website, je een wettelijke bedenktijd hebt van 7 dagen. Helaas gaat dit voor datingsites vaak niet op, het geldt immers alleen voor producten of diensten waar je nog geen gebruik van hebt gemaakt. Indien je de kleine lettertjes leest, blijkt dat wanneer je gebruik hebt gemaakt van de zoekfunctie, een berichtje of flirt hebt bekeken of iets hebt gedaan wat je als gratis lid voorheen niet kon, de wettelijke bedenktermijn komt te vervallen. Hierdoor heb je als consument vrijwel niets aan deze regeling op een datingsite. Wel is het zo dat er indien er een geschil optreed het Thuiwinkel Waarborg eventueel kan bemiddelen, mits betreffende website aangesloten is.


MKBOK keurmerk.


Keurmerk mkbOK


Het MKBOK laat de keuring van websites doen door het onafhankelijke certificatebureau CGD. Deze zijn o.a. ook verantwoordelijk voor de uitgifte van ISO, VCA, HKZ en andere grote bekende certificeringen. Indien er een geschil ontstaat tussen consument en de bij het MKBOK aangesloten onderneming kan je een klacht indienen. Betreffende klacht zal, indien er geen oplossing voorhanden is, geheel onafhankelijk door geschilonline.nl worden behandeld. De uitkomst hiervan zal voor beide partijen bindend zijn.


Singles Keurmerk.


Singles keurmerk


Het SinglesKeurmerk is een relatief klein keurmerk dat zich voornamelijk richt op de branche relatiebemiddeling en niet in het bijzonder datingsites. Dit keurmerk wordt vrijwel niet aangetroffen op een datingsite.


Qshops


Keurmerk Qshops


Het keurmerk van Qshops richt zich voornamelijk op consumentenbescherming bij online aankopen in de detailhandel. Bij het Qshop keurmerk zijn geen datingsites aangesloten. Het is dus onwaarschijnlijk dat je dit keurmerk zult aantreffen op een datingsite. Wanneer wij ze proberen te bellen op het telefoonnummer 0547-334499, zoals getoond op de website van Qshops, blijkt het nummer niet in gebruik te zijn. Communicatie is dus lastig.


Webshop Keurmerk


Webshop keurmerk


Bij WebshopKeurmerk zal je geen aangesloten datingsites vinden. Het Webshop Keurmerk is een van de grootste, actieve keurmerken in de detailhandel. Zij zien streng toe op de naleving van de voorwaarden. Dit blijkt ook wel uit de lijst van geschorste en geroyeerde webshops. Dit keurmerk wordt door zijn populariteit het meest misbruikt door malafide websites, bekijk in het geval van twijfel altijd even op de site van het keurmerk of betreffende site wel is aangesloten en gerechtigd is het keurmerk te dragen.


Tip*

De meeste serieuze datingwebsites investeren veel in een veilige dating omgeving. Echter hoeveel keurmerken en logo's een datingsite ook heeft, blijf als consument altijd opletten! Indien er zaken zijn die je niet vertrouwt, neem direct contact op met betreffende redactie of klantenservice om dit te melden.


Datingwebsites.nl


Datingwebsites.nl logo


Indien je als consument overweegt online te gaan daten, doe je er verstandig aan Datingwebsites.nl te bezoeken. Op Datingwebsites.nl vind je een compleet overzicht van vrijwel alle Nederlandse datingsites en ervaringen van gebruikers. Natuurlijk is een gebruikerservaring puur persoonlijk en sterk afhankelijk van je verwachtingen, maar ook veel voorkomende problemen bij specifieke datingsites zal je hier terug kunnen vinden. Daarnaast wordt Datingwebsites.nl gebruikt door de verschillende datingsites om te monitoren waar hun klanten tegenaan lopen. Zij geven reacties op de verschillende reviews en gebruiken deze reviews om de problemen die leden ervaren te signaleren en op te lossen.SSL HTTPS logo Keurmerk mkbOK